Як зберегти вітамін С при приготуванні продуктів?

Як зберегти вітамін С при приготуванні продуктів?

Як зберегти вітамін С при приготуванні продуктів?

З настанням весни в організмі людини відчувається дефіцит вітамінів.

Для людей вітамін С – життєво необхідна поживна речовина. Прикладом негативного впливу дефіциту цього вітаміну може бути хвороба цинга, на яку страждали мореплавці в минулому. Вітамін С є антиоксидантом, захищає серцево-судинну систему, бере участь в утворенні колагену, покращує засвоєння заліза, забезпечує здоров’я очей та сприяє посиленню опору імунної системи інфекціям. На жаль, людський організм його не синтезує. Тому найкращий спосіб отримати цю органічну сполуку – вживати продукти, які багаті на вітамін С.

Найбільше вітаміну С міститься в овочах, фруктах та ягодах

Зазвичай саме свіжість плодів визначає концентрацію вітаміну С. Він настільки нестійкий, що кілька днів зберігання продукту може значно знизити його вміст. Найбільша кількість вітаміну С міститься: в овочах - броколі, брюссельська капуста, солодкий перець, томати, горошок, картопля; в зелені - мангольд, шпинат, укроп, петрушка; в ягодах – шипшина, чорна смородина, обліпиха, полуниця, суниця.

Термічна обробка руйнує вітамін С

Вітамін С є водорозчинним та надто чутливим до тепла, повітря і світла. Тому він легко і швидко розкладається під час приготування їжі. Цей процес провокує тривалість дії та висока температура. Наприклад, кип’ятіння та бланшування знижують вміст вітаміну С більше, ніж будь-які інші способи. Броколі, мангольд та шпинат втрачають до 50% або часом і більше вітаміну С, якщо їх проварити. Тому, для приготування страв із цих продуктів, краще обрати приготування на пару.

Вживайте сирими фрукти та овочі, багаті на вітамін С

Фрукти та овочі, які містять велику кількість вітаміну C, краще споживати сирими. Навіть броколі, яку зазвичай варять, краще додавати до салатів в натуральному вигляді, попередньо порізавши її на невеличкі шматочки та обдавши окропом. Ще один лайфхак – це різати до страв плоди з високою концентрацією вітаміну С наприкінці приготування.

Заморожені плоди зберігають більшість вітаміну С

Фрукти та овочі при правильно проведеному процесі заморожування зберігають велику частину і вітамінів, і мінералів, і смаку. Якщо плоди заморожені одразу після збору врожаю, то вміст вітаміну С в них буде більшим, ніж в тих, що тривалий час лежать на поличках супермаркетів і нібито свіжі. Але, пам’ятайте, що розморожувати такі продукти можна лише один раз. У разі повторного заморожування втрачається більшість поживних речовин, серед яких, безумовно, і вітамін С.

Дозвольте їжі бути вашим лікарем!