Пам’ятка з попередження захворювань у дітей на водонітратну метгемоглобінемію

Пам’ятка з попередження захворювань у дітей на водонітратну метгемоглобінемію

 

Забруднена нітратами вода небезпечна! 

Як багато тисяч років тому, життя людини неможливе без води. Але людина сама вносить корективи в її якість, зокрема — безконтрольно забруднюючи воду нітратами. Що, в свою чергу, впливає на її ж таки, людини, здоров’я у вигляді захворювань. Однією з найнебезпечніших хвороб, яку може викликати вживання води з високим вмістом нітратів, є метгемоглобінемія.

Що таке метгемоглобінемія?

Водно-нітратна метгемоглобінемія — це захворювання, пов’язане з вживанням води з водопроводів, колодязів та каптажів джерел, що містить високу концентрацію нітратів, яка перевищує встановлені санітарними правилами норми (більше 50 мг/дм3). При потраплянні в шлунково-кишковий тракт нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів. Саме ці речовини і є небезпечними для людини. Нітрити з’єднуються з гемоглобіном та утворюють метгемоглобін, який “блокує” основну функцію гемоглобіну — перенесення кисню з легень в тканини організму. Через це виникає кисневе голодування тканин (гіпоксія).

Для кого небезпечне це захворювання?
Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм?. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо перших трьох років життя, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Фактором передачі вищезазначеного захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, що готуються на воді, забрудненій нітратами.

Які питні джерела найбільш небезпечні?
Найбільша імовірність захворіти на метгемоглобінемію — у людей, які користуються водою з децентралізованих джерел (колодязів, неглибоких свердловин). Водоносним горизонтом для таких питних джерел є грунтові води, які часто забруднюються поверхневими стоками від господарської діяльності людини, надвірних туалетів, вигрібних ям, відходів від утримання тварин, обробки полів азотовмісними добривами тощо. Все це є джерелами нітратів.

Як проявляється метгемоглобіемія?
У найбільш чутливих до отруєння нітратами дітей до 3-х років захворювання проявляється посинінням ділянок шкіри навколо рота, на руках та стопах, через що метгемоглобінемію ще називають “блакитним синдромом немовлят”. Відреагувати на нітрати може і шлунково-кишковий тракт — блювотою, проносом, підвищеним слиноутворенням. При прогресуванні хвороби може спостерігатись втрата свідомості, судоми, порушення серцевого ритму та навіть летальний результат.

Як вберегтись від метгемоглобінемії?
Аби попередити виникнення цього небезпечного захворювання, необхідно:
1. Не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду.
2. Дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення;
3. Територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
4. З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;
5. За можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів;
6. Вживати аскорбінову кислоту, ретинол (віт. А, альфа-токоферол), віт. Є, танін, цистеїн, які здатні послабити негативний вплив нітратів на людський організм.

Важливо! Пам’ятайте, що кип’ятіння, відстоювання та значна частина побутових фільтрів не знижують вміст нітратів у воді, а інколи, навпаки, збільшують її токсичність. При оцінці якості води користуйтесь лише результатами лабораторних досліджень — навіть найпрозоріша на вигляд та найсмачніша на смак вода може бути значно забруднена нітратами